• icon

  Gratis verzending
  vanaf €100,-

 • icon

  € 6,95 verzendkosten
  (België € 9,95)

 • icon

  Snelle levering in
  Nederland en Belgie

 • icon

  Betaal op
  factuur

Handen wassen - Zeepdispenser


Wat is goed handen wassen?
Er is een groot verschil tussen handen wassen (vuil verwijderen) en desinfecteren (reductie aantal bacteriën / verspreiding virussen). Daarnaast kan dit nog op verschillend niveau voor diverse doeleinden. Desinfectie voorafgaand aan een operatie is immers iets anders dan je handen thuis wassen voor het eten. Wij gaan in op goed handen wassen met een zeepdispenser in de dagelijkse omgeving onder normale omstandigheden.

Zeepdispenser
Als u gebruik gaat maken van dispensers dan zijn deze grofweg in twee categorieën te verdelen; 1) dispensers met een bijbehorende cartridge/navulling van een bijbehorende fabrikant. 2) dispensers die universeel navulbaar zijn, meestal met producten uit een 5 liter can. Let dus bij aanschaf goed op waarvoor u kiest. De universele dispensers zijn vaak in aanschaf duurder maar in gebruik weer goedkoper.
 
Vervolgens kiest u een dispenser met een pomp voor een bepaald type product:
A) Zeep of handgel
B) Foam - schuimzeep
C) Lotion - Anti bacterial vloeistof 

Hoe vaak? 
Zorg dat je minimaal 6-8 maal per dag je handen goed wast en/of desinfecteert. Doe dit goed verspreid over de dag en in ieder geval altijd na toiletbezoek en voor het eten. Kom je in aanraking met dingen die door veel mensen zijn aangeraakt was en/of ontsmet je handen dan extra.
 
Waar zitten de meeste bacteriën?
In principe bevatten plekken die door (veel) verschillende mensen worden aangeraakt al snel de meeste bacteriën. Vaak worden deze punten niet eens zo vaak schoongemaakt. Denk hierbij aan:
Elke deurklink, duwbeugel, armleuning roltrap, schoenen, laptop en mobiel in verhouding erg veel bacteriën. Denk ook aan kranen (worden met vieze handen aan gedraaid) en zeeppompjes, enz. Onderstaand filmpje geeft een indruk wat ‘viezer’ is, een toiletbril (waar mensen met schone billen op zitten) of de doorspoelknop of deurklink die met vieze handen allemaal aangeraakt worden.
 


Hoe was je handen?
STAP 1.  Spoel je handen eerst goed af met lauw stromend water
STAP 2.  Was je handen 20 seconden met zeep (vuil en vet verwijderen). Denk ook aan nagels en polsen.
STAP 3.  Spoel met ruim voldoende water alle zeep goed af (zeepresten trekt bacteriën/virussen aan)
STAP 4.  Droog je handen met een schone doek (voorkeur: wegwerp) en doe met de doek daarna de kraan dicht.
STAP 5.  Ontsmet eventueel daarna je handen tegen infecties (bijv met een zelfdrogende spray)
 
TIP: Probeer bij het verlaten van een openbaar toilet aanraking met blote handen aan de deurklinkt zoveel mogelijk te voorkomen! (Wacht totdat iemand anders de deur openmaakt, gebruik je voeten of maak de deur gewoon open met een (handdoek-) papiertje. Bij 123toilet hebben wij verschillende handdoekjes zoals de reguliere papieren handdoekjes en de ZZ handdoekjes.

Is zeep alleen voldoende?
Goed handen wassen met een gewoon stukje zeep is niet voldoende. Gebruik een goede desinfecterende zeep of nog beter, ontsmet na het wassen je handen met een desinfecterende spray. Het lijkt overdreven maar wassen alleen is vaak niet voldoende. Met handen wassen verwijder je vuil. Met ontsmetten dood je bacteriën en (griep) virussen. Gebruik tegen virussen een goed product! Bacterie dodend is dan niet voldoende.

Handgel
Het gebruik van een goede handgel is een goed alternatief. Vaak zijn toiletten (kranen en deuren) niet goed schoon. Hierdoor kom je er soms slechter vanaf dan voor het handen wassen. Daarnaast ontsmet het goed en is het overal praktisch in gebruik, ook daar waar geen water/handdoek is. Let op en gebruik een goed geteste handgel want niet elke gel is hetzelfde.