• Gratis verzending
  vanaf €100,-

 • € 6,95 verzendkosten
  (België € 9,95)

 • Snelle levering in
  Nederland en Belgie

 • Betaal op
  factuur

Hoe maak je een (sta)caravan schoon?

Om de caravan of stacaravan in goede conditie te houden, is het belangrijk deze regelmatig schoon te maken. De beste periode hiervoor is zowel voor als na het vakantieseizoen. Met een checklist voor het schoonmaken blijft de stacaravan of caravan in een frisse en goede staat.
 

De buitenkant

Zand, stof, regen en stuifmeel zorgen niet alleen voor een vies uiterlijk, ook kan dit uiteindelijk de buitenkant aantasten. Het is praktisch om één zijde tegelijk te reinigen: het voortijdig indrogen van schoonmaakmiddel laat vervelende vlekken achter. Daarnaast is het aan te raden om de caravan of stacaravan nooit in de volle zon te wassen, ook dit veroorzaakt vlekken door indroging. Als laatste verdient het aanbeveling om van boven naar onder te wassen, zodat er geen vuil en strepen achterblijven.
 
Regelmatig de buitenzijde van de caravan wassen heeft nog een voordeel. Hiermee kan gelijk gecontroleerd worden op beschadigingen, zodat het vakantieverblijf in optimale conditie blijft. Controleer naden, dakluiken en raamrubbers en repareer beschadigingen direct.
 

Aanbrengen van een beschermende laag

Veel caravanbezitters vergeten om een beschermende laag aan te brengen. Dit is een tijdrovende klus maar absoluut noodzakelijk om de caravan te beschermen tegen weersinvloeden. De beste bescherming biedt een harde wax. Voor gestructureerde beplating is een vloeibare was een betere keuze. Wie hier geen tijd voor heeft, kan bij de specialist een waxoyl toplaag aan laten brengen.
 

Schoonmaken van het interieur

Een stacaravan heeft een groter interieur dan een gewone caravan. Het schoonmaken hiervan neemt dan ook meer tijd in beslag. Aan de binnenkant heeft het interieur te lijden onder stof, zandkorrels, etensresten en insecten.
 
Het begint allemaal met opruimen. Haal alle losse delen zoals vloerbedekking en kussens uit de caravan. Neem de meubels en het dashboard af met een vochtige doek. Stofzuig de vloer, een gladde vloer wordt nog eens nagedweild. Kleedjes en kussens kunnen worden uitgeklopt of in de wasmachine, afhankelijk van de soort stof.
 

Douche en toilet

De douche- en toiletruimte verdient extra aandacht. Verwijder kalkaanslag met een speciale reiniger. Zeepresten laten zich eenvoudig verwijderen met een milde allesreiniger. In caravans wordt vaak gebruik gemaakt van kunststof onderdelen. Gebruik juist op deze onderdelen geen agressieve schoonmaakmiddelen.
 
Als laatste wordt de vloer van de douche- en toiletruimte schoongemaakt. Vergeet niet de randen en hoeken mee te nemen, hier verzamelt zich het meeste vuil.
 

Een hygiënische keuken

Omdat de meeste mensen het schoonmaakwater vanuit de keuken nemen, wordt deze als laatste schoongemaakt. Het schoonmaken van de koelkast is onmisbaar, controleer gelijktijdig de afdichtingsrubbers. Zijn deze versleten, bestel dan gelijk nieuwe en vervang deze. Controleer de binnenkant van de keukenkastjes, soms bevinden zich hier insecten of etensresten. Reinig de buitenkant van de kastjes, het kooktoestel en het aanrecht met een milde allesreiniger. Voor rvs is een speciale rvs-reiniger verkrijgbaar. Ook in de keuken wordt de vloer als laatste schoongemaakt.
 

Hoe vaak de caravan schoonmaken?

De frequentie van schoonmaken hangt vooral af van het gebruik van het vakantieverblijf. Over het algemeen wordt een stacaravan vaker en langer gebruikt. Bij een langdurig verblijf is het aan te raden om het interieur wekelijks schoon te maken. Zowel voor de stacaravan als de caravan is een schoonmaakbeurt vóór het aanbreken van de vakantie en na afloop een absolute must.
 
De buitenkant van de caravan wordt minstens eenmaal per jaar schoongemaakt. Een en ander is afhankelijk van de manier van opslag. Staat de caravan buiten de vakantieperiode overdekt, dan is eenmaal per jaar schoonmaken voldoende. De stacaravan wordt dagelijks blootgesteld regen, wind en zonlicht. Een regelmatige reiniging en controle van de staat van onderhoud moet bij iedere stacaravaneigenaar automatisme zijn.
 
Dit artikel is geschreven door Opencaravanroute. Opencaravanroute is een online verkoopplaats voor stacaravans en chalets. Kopers en verkopers van deze objecten ontmoeten elkaar online bij Opencaravanroute.