• Gratis verzending
  vanaf €100,-

 • € 6,95 verzendkosten
  (België € 9,95)

 • Snelle levering in
  Nederland en Belgie

 • Betaal op
  factuur

Hoe maak je nou

Er wordt veel gesproken over milieuvriendelijk schoonmaken, maar hoe moet dat nu eigenlijk? We kijken niet alleen naar de manieren van schoonmaken maar ook naar schoonmaakproducten en het beste tijdstip om aan de slag te gaan. Dit laatste kan namelijk ook van invloed zijn op het milieu.
 

Minder water en schoonmaakmiddelen

De boodschap luidt: gebruik minder warm water en doseer schoonmaakmiddelen goed. Het gebruik van warm water vraagt extra energie, dit kan verminderd worden door de poetsemmer tot halverwege te vullen. Voor een snelle schoonmaakklus voldoet koud water prima.
 
De grootste milieuvervuilers zijn schoonmaakmiddelen. Chloor wordt als het slechtste schoonmaakproduct gezien, mede doordat het belangrijke bacteriën in het water doodt. Deze bacteriën zijn bij de waterzuivering juist onmisbaar. Vermijd of verminder het gebruik van chloor. Het toilet en andere ruimtes zijn ook op een andere manier uitstekend schoon te maken. Spoel poetswater alleen door de gootsteen en gooi het nooit in de tuin of op straat: milieuvervuilende stoffen komen anders direct in het grondwater terecht.
 
Wist je dat je schoonmaakmiddelen niet zomaar met elkaar mag mengen? Er kunnen bij het mengen schadelijke gassen vrijkomen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook schadelijk voor de eigen gezondheid.
 
Kijk ook eens naar schoonmaakmiddelen met het Europees ecolabel als keurmerk. Deze producten bevatten zeep op plantaardige basis en garanderen een verminderde belasting van het milieu. Kies daarom altijd voor producten die biologisch afbreekbaar zijn.
 

De manier van schoonmaken

Je staat er niet direct bij stil, toch kan de manier van schoonmaken bepalend zijn voor de milieubelasting. Denk maar eens aan het gebruik van elektrische apparaten zoals de stofzuiger, die in sommige gevallen ook goed vervangen kan worden door de handveger. Dit geldt ook voor een schoonmaakmachine: dweilen met de hand vergt misschien meer tijd, toch is dit veel beter voor het milieu. Bovendien geeft het ook nog eens de nodige lichaamsbeweging. Een win-win situatie.
 
Gebruik maken van microvezeldoekjes is een moderne en milieuvriendelijke manier van schoonmaken, waarbij alleen water aan te pas komt. Het neemt vocht en vuil uitstekend op en is geschikt voor woonkamer en kantoor, slaapkamer en sanitaire ruimtes. Om de werking van microvezeldoekjes te garanderen verdient het aanbeveling om deze niet te wassen met wasverzachter.
 

Het tijdstip van schoonmaken

Het lijkt misschien vreemd om aandacht te besteden aan het tijdstip van schoonmaken, want wat heeft dit met het milieu te maken? Eigenlijk veel meer dan je denkt. Komt het schoonmaakbedrijf in het weekend of in de avonduren, dan moet er extra verlichting  worden ingeschakeld. Dit geldt ook voor de verwarming in de winterperiode, die tijdens de bedrijfs/kantoorschoonmaak al snel een paar graden hoger wordt gezet. Het professionele schoonmaakbedrijf houdt gelukkig rekening met deze zaken. Wie de schoonmaak zelf uitvoert, kan dit net zo goed tijdens kantooruren doen: wel zo gemakkelijk.
 
We letten ook op de frequentie waarmee de ruimte wordt schoongemaakt. Hierbij moet vooral gekeken worden naar de efficiëntie. Het is vaak eenvoudiger om tussendoor even snel een microvezeldoekje over oppervlakten te halen, waardoor het er weer fris uitziet. Dit bespaart tijdens de grotere schoonmaak ook weer een hoop werk, tijd en gebruik van schoonmaakmaterialen en warm water. Omdat een tussentijdse schoonmaak niet altijd mogelijk is, kan er beter vertrouwd worden op een schoonmaakbedrijf. Deze weet precies hoe de ruimte op een snelle en efficiënte manier wordt schoongemaakt, zonder verspilling van energie en materialen.
 
Milieuvriendelijk schoonmaken is helemaal niet zo moeilijk als gedacht. Belangrijkste uitgangspunt zijn het minimaliseren van warmwatergebruik en schadelijke schoonmaakproducten. Zo draag je bij aan een beter milieu en een schonere toekomst.
 
Dit artikel is geschreven door Boen Groen. Boen Groen is een milieuvriendelijk schoonmaakbedrijf met als missie een schonere wereld. Boen Groen vindt dat schoon pas echt schoon is wanneer het milieu zo min mogelijk wordt belast. 
 

PERSBERICHT: Vakantiegangers ziek door toilet

HILVERSUM, 12 juli 2013   Het komt regelmatig voor dat Nederlanders op hun vakantieadres na een paar dagen last krijgen van buikgriep of andere infecties. Vaak zoekt men de oorzaak in het ongewone eten in het buitenland, de beperkte keukenhygiëne of de kwaliteit van het drinkwater. Toch blijkt vaak het toiletbezoek …   Onderweg naar hun vakantiebestemming worden reizigers geconfronteerd met zeer druk bezochte toiletten die niet altijd hoog frequent worden schoongemaakt. Hierdoor worden deze ruimten een kern bij de verspreiding van bacteriën. Doordat dit besef te laag is en er niet juist wordt gehandeld in dit soort situaties lopen reizigers onnodige infecties op.   Om meer aandacht te krijgen voor het juiste gebruik van drukbezochte toiletten onderweg lanceert 123toilet de landelijke campagne: “Slim op reis, gezonde vakantie.” De kans op infecties en besmetting neemt aanzienlijk af door de volgende praktische tips te volgen:   Tip 1 Raak bij een bezoek aan een openbaar toilet min mogelijk aan. Kranen, knoppen en deurklinken bevatten de meeste bacteriën, tot wel honderd maal meer dan de toiletbril. Als de kraan en omgeving onhygiënisch uitziet kunt u ook overwegen uw handen elders te wassen.    Tip 2 Gebruik geen ‘open zeep’ in openbare toiletten. Vooral in het buitenland kom je nog wel eens een gewoon stuk zeep tegen dat in de warmte door misschien wel honderden mensen gebruikt is. Spoel in zo’n geval dan uw handen alleen goed af met water.   Tip 3 Als u uw handen heeft gewassen draai de kraan dan dicht met een papieren handdoek. Iedereen heeft immers ook de kraan aangeraakt met vieze handen. Open bij het verlaten van de toiletruimte de deur bij het liefst ook met een papieren handdoekje.   Tip 4 Neem een antibacteriële handgel mee op reis. Dit is ideaal om regelmatig uw handen mee te ontsmetten, onafhankelijk of er schone sanitaire voorzieningen beschikbaar zijn. U heeft geen water nodig en het wordt vaak verpakt in kleine handige flesjes. Gebruik het regelmatig, zeker als u veel in het openbaar heeft aangeraakt en in ieder geval na elk toiletbezoek.    Tip 5 Neem geen etenswaren mee in een toiletruimte. Het zal u verbazen hoe vaak mensen een toilet bezoeken met een appel, broodje, koffiebekertje of drinkflesje in de hand. Bedenk dat u (waarschijnlijk) een bacterierijke omgeving gaat bezoeken.   Tip 6 Voorkom dat u een openbaar toegankelijk toilet bezoekt op blote voeten of met open schoenen (slippers). Het liefst ook niet bij toiletten op het strand. De reiniging van deze toiletten is over het algemeen zeer minimaal. Bacteriën nestelen zich tussen uw tenen en nagels en verspreiden zich tevens door bijvoorbeeld uw auto, caravan of uw vakantieverblijf.   Tip 7 Laat kinderen nooit ‘even’ alleen in een toiletruimte bijvoorbeeld als u zelf het kleine kamertje bezoekt. Kinderen raken in een korte tijd heel veel aan waardoor de verspreiding van bacteriën razendsnel gaat. Omdat kinderen ook nog minder weerstand hebben en vaker in hun ogen wrijven dan volwassenen zijn buikgriep en ooginfecties vaak het gevolg. Laat  kinderen ook geen knuffels meenemen naar het toilet.   Als deze tips in ogenschouw worden genomen zal de kans op infecties enorm afnemen en worden infecties voorkomen. U blijft gezond en geniet meer van uw vakantie. Meer informatie over ‘goed handen wassen’ vindt u hier via 123toilet   ‘Slim op reis, fijne vakantie!’ is een initiatief van 123toilet.nl, de online nummer 1 groothandel in schoonmaak, toiletpapier en sanitaire hygiëne. De website is toonaangevend in de professionele toiletreiniging en ondermeer initiatiefnemer van de verkiezing ‘Het Mooiste Toilet van Nederland’ en steunt actief de ‘Wereld-Toiletdag’ in de strijd voor een betere hygiëne in ontwikkelingslanden.   = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =    NOOT VOOR DE REDACTIE   Plaatsing van dit bericht graag inclusief linkverwijzing naar: www.123toilet.nl of www.123toilet.nl/goed-handen-wassen    Contact: Michael Bartelet 06-11 316 317, michael@123toilet.nl