• Gratis verzending
  vanaf €100,-

 • € 6,95 verzendkosten
  (België € 9,95)

 • Snelle levering in
  Nederland en Belgie

 • Betaal op
  factuur

Hoe maak je nou

Er wordt veel gesproken over milieuvriendelijk schoonmaken, maar hoe moet dat nu eigenlijk? We kijken niet alleen naar de manieren van schoonmaken maar ook naar schoonmaakproducten en het beste tijdstip om aan de slag te gaan. Dit laatste kan namelijk ook van invloed zijn op het milieu.
 

Minder water en schoonmaakmiddelen

De boodschap luidt: gebruik minder warm water en doseer schoonmaakmiddelen goed. Het gebruik van warm water vraagt extra energie, dit kan verminderd worden door de poetsemmer tot halverwege te vullen. Voor een snelle schoonmaakklus voldoet koud water prima.
 
De grootste milieuvervuilers zijn schoonmaakmiddelen. Chloor wordt als het slechtste schoonmaakproduct gezien, mede doordat het belangrijke bacteriën in het water doodt. Deze bacteriën zijn bij de waterzuivering juist onmisbaar. Vermijd of verminder het gebruik van chloor. Het toilet en andere ruimtes zijn ook op een andere manier uitstekend schoon te maken. Spoel poetswater alleen door de gootsteen en gooi het nooit in de tuin of op straat: milieuvervuilende stoffen komen anders direct in het grondwater terecht.
 
Wist je dat je schoonmaakmiddelen niet zomaar met elkaar mag mengen? Er kunnen bij het mengen schadelijke gassen vrijkomen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook schadelijk voor de eigen gezondheid.
 
Kijk ook eens naar schoonmaakmiddelen met het Europees ecolabel als keurmerk. Deze producten bevatten zeep op plantaardige basis en garanderen een verminderde belasting van het milieu. Kies daarom altijd voor producten die biologisch afbreekbaar zijn.
 

De manier van schoonmaken

Je staat er niet direct bij stil, toch kan de manier van schoonmaken bepalend zijn voor de milieubelasting. Denk maar eens aan het gebruik van elektrische apparaten zoals de stofzuiger, die in sommige gevallen ook goed vervangen kan worden door de handveger. Dit geldt ook voor een schoonmaakmachine: dweilen met de hand vergt misschien meer tijd, toch is dit veel beter voor het milieu. Bovendien geeft het ook nog eens de nodige lichaamsbeweging. Een win-win situatie.
 
Gebruik maken van microvezeldoekjes is een moderne en milieuvriendelijke manier van schoonmaken, waarbij alleen water aan te pas komt. Het neemt vocht en vuil uitstekend op en is geschikt voor woonkamer en kantoor, slaapkamer en sanitaire ruimtes. Om de werking van microvezeldoekjes te garanderen verdient het aanbeveling om deze niet te wassen met wasverzachter.
 

Het tijdstip van schoonmaken

Het lijkt misschien vreemd om aandacht te besteden aan het tijdstip van schoonmaken, want wat heeft dit met het milieu te maken? Eigenlijk veel meer dan je denkt. Komt het schoonmaakbedrijf in het weekend of in de avonduren, dan moet er extra verlichting  worden ingeschakeld. Dit geldt ook voor de verwarming in de winterperiode, die tijdens de bedrijfs/kantoorschoonmaak al snel een paar graden hoger wordt gezet. Het professionele schoonmaakbedrijf houdt gelukkig rekening met deze zaken. Wie de schoonmaak zelf uitvoert, kan dit net zo goed tijdens kantooruren doen: wel zo gemakkelijk.
 
We letten ook op de frequentie waarmee de ruimte wordt schoongemaakt. Hierbij moet vooral gekeken worden naar de efficiëntie. Het is vaak eenvoudiger om tussendoor even snel een microvezeldoekje over oppervlakten te halen, waardoor het er weer fris uitziet. Dit bespaart tijdens de grotere schoonmaak ook weer een hoop werk, tijd en gebruik van schoonmaakmaterialen en warm water. Omdat een tussentijdse schoonmaak niet altijd mogelijk is, kan er beter vertrouwd worden op een schoonmaakbedrijf. Deze weet precies hoe de ruimte op een snelle en efficiënte manier wordt schoongemaakt, zonder verspilling van energie en materialen.
 
Milieuvriendelijk schoonmaken is helemaal niet zo moeilijk als gedacht. Belangrijkste uitgangspunt zijn het minimaliseren van warmwatergebruik en schadelijke schoonmaakproducten. Zo draag je bij aan een beter milieu en een schonere toekomst.
 
Dit artikel is geschreven door Boen Groen. Boen Groen is een milieuvriendelijk schoonmaakbedrijf met als missie een schonere wereld. Boen Groen vindt dat schoon pas echt schoon is wanneer het milieu zo min mogelijk wordt belast.