• Gratis verzending
    vanaf €100,-

  • € 6,95 verzendkosten
    (België € 9,95)

  • Snelle levering in
    Nederland en Belgie

  • Betaal op
    factuur

BOOT: Pure motor antivries in de WC? Oppassen!

Om te voorkomen dat het toiletsysteem van de boot bevriest zijn er mensen die het toiletsysteem vullen met dezelfde agressieve antivries als voor de motor. Dit onverdund doen is het stomste wat je kunt doen. In het ergste geval kan je boot zelfs gaan zinken.
 
Onlangs vulde een booteigenaar zijn toiletsysteem onverdund met de motorantivries. Hierdoor werden de pakkingen van het systeem aangetast waardoor de boot is heel langzaam ging lekken. Op het nippertje kon de boot nog gered worden maar een andere keer lag de boot op de bodem van de haven.

Najaar
Oorzaak is steeds vaker de zwaar verontreinigende motor antivries die zo agressief is dat deze het binnenwerkt van het toiletsysteem verwoest. Daarnaast staat op spul op de zwarte lijst van zwaar milieuverontreinigende middelen. Als deze in het oppervlaktewater terecht komt heb je zelfs kans op een fikse overtreding als milieu delict met alle gevolgen van dien.
 
Problemen
Er zijn inmiddels milieuvriendelijke oplossingen te verkrijgen die dit beter en in ieder geval veel veiliger bevriezing van het toiletsysteem kunnen voorkomen. Mocht je toch besluiten motor antivries te willen gebruiken doe dit dan in ieder geval verdund. Voorkomen dat je boot zinkt als er toch iets mis is gegaan doe je door na het te water gaan van de boot goed op te letten dat het toiletsysteem niet begint te lekken. Als er problemen ontstaan, gaat het natuurlijk niet om liters die iedere seconde naar binnen gutsen. Het komt daarentegen druppelsgewijs binnen als de pakkingen in je toiletsysteem door de antivries zijn aangetast. En dus is er tijd genoeg om de afsluiter weer dicht te draaien. Vervanging van de pakkingen kost daarna niet veel: rond de twee tientjes.