• Gratis verzending
  vanaf €100,-

 • € 6,95 verzendkosten
  (België € 9,95)

 • Snelle levering in
  Nederland en Belgie

 • Betaal op
  factuur

Hoeveel toiletten heb je per werknemer nodig?

Hoeveel toiletten heb je per werknemer nodig?
De werkgever bepaalt het aantal aanwezige toiletten. Toch staat hier ook iets over in het Arbobesluit Er bestaat geen wettelijk aantal maar wel een advies over het aantal aanwezige toiletten. Ook moet de werkgever rekening houden met cameratoezicht, hygiëne en roken in de toiletten. 
 
Richtlijnen volgens het Arbobesluit
Voor werknemers is het vervelend wanneer er te weinig toiletten aanwezig zijn. Ditzelfde geldt voor wastafels, maar ook voor doucheruimten en kleedruimten. We richten ons voornamelijk op de toiletten: hoeveel toiletten heb je per werknemer nodig? En is jouw kantoorruimte dus wel geschikt voor het aantal medewerkers? Als dat niet het geval is zul je toch moeten overwegen een ander kantoor te huren. Huur jij je kantoorruimte in een relatief nieuw gebouw, zoals de vele nieuwbouw kantoren in Rotterdam? Dan is hier al over nagedacht en zit je eigenlijk altijd goed!
 
Het Arbobesluit houdt als uitgangspunt aan dat voor iedere 15 werknemers per geslacht één toilet aanwezig is. Zijn er 16 werknemers op de werkvloer, dan geldt een minimum van twee toiletten. Het verdient aanbeveling om dames- en herentoiletten te scheiden, dit is vooral van toepassing vanaf 10 werknemers. De gescheiden toiletten zijn voorzien van een pictogram of het opschrift dames/heren of mannen/vrouwen. Het aantal herentoiletten mag gehalveerd worden wanneer een evenredig deel vervangen wordt door urinoirs. Het advies betreft het aantal aanwezige werknemers per (wissel)dienst, niet het totaal aantal werknemers.
 
Hygiëne speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Deze producten koop je bij een groothandel schoonmaakartikelen. En daar is een reden voor. Na ieder toiletbezoek de handen wassen is een ingeburgerde handeling. De toiletruimte is daarom voorzien van minimaal één wasbak, waarbij er gemiddeld 1 wasbak per 4 tot 5 toiletten aanwezig is. Een zeepdispenser, wegwerphanddoekjes of ZZ vouw papieren handdoekjes en een afvalbak zijn onmisbaar in de toiletruimte. Een handdoek dispenser vergroot de hygiëne en het gebruiksgemak in de toiletruimte. Op het damestoilet zijn hygiënezakjes en een speciale dameshygiëne afvalbak aan te raden. Dit voorkomt doorspoelen van damesverband met verstopping van het toilet tot gevolg.
 
Voldoende toiletpapier
De gemiddelde Nederlander gebruikt 8,5 velletjes toiletpapier per bezoek. Mannen gaan gemiddeld 3 tot 5 keer per dag naar de wc, voor vrouwen ligt dit aantal op 5 tot 10 keer per dag. Vrouwen hebben een kleinere blaas, waardoor ze vaker naar het toilet moeten. Tijdens een werkdag van 8 uur gaat de gemiddelde werknemer 1 tot 4 keer naar het toilet. Gemiddeld gaat er dagelijks 1 toiletrol per 12 tot 18 werknemers doorheen.
 
Tijdelijk toilet voor buitendienstmedewerkers
Op de bouwplaats of het tijdelijk kantoor is niet altijd een toilet aanwezig. Het huren van verplaatsbare toiletten biedt de juiste oplossing. Werknemers moeten de gelegenheid krijgen tot het wassen van hun handen. Wasbak units die zijn aangesloten op watertanks zijn samen met verrijdbare toiletten te huur.
 
Wetgeving cameratoezicht en roken in toiletten
Het is niet toegestaan om bewakingscamera’s in sanitaire ruimtes te hangen. Er mogen geen opnames worden gemaakt van activiteiten die onder de persoonlijke levenssfeer vallen. Door het maken van duidelijke afspraken is misbruik van de toiletruimte te voorkomen.
 
Iedere werkgever moet zijn werknemers voorzien van een rookvrije werkruimte. Toiletten vallen onder de werk- en ontspanningsruimte, roken in de toiletten is niet toegestaan.
 
Hoe vaak het toilet schoonmaken?
Naast het aantal aanwezige toiletten, speelt ook het schoonmaken hiervan een belangrijke rol. Er zijn geen wettelijke verplichtingen met betrekking tot de hygiëne. Voldoet de werkgever aan het minimaal aantal geadviseerde toiletten, dan is het aan te raden deze minimaal eenmaal per week schoon te laten maken. Bij grote drukte of minder toiletten is een intensiever schoonmaakrooster nodig. Bij ernstige bevuiling is een tussentijdse schoonmaak geen overbodige luxe.